Chlieb vo vajíčku patrí medzi najobľúbenejšie jedlá v našich končinách. Je jednoduchý a chutný, a ak ho pripravujete klasickým spôsobom, aj rýchly. Existujú aj recepty, ktoré sú o niečo zložitejšie, ale ak sa ich nezľaknete, vaše chuťové bunky zažijú raj. Pozrite sa na ne spolu s nami.

Jedno jedlo – takmer nekonečné kombinácie
Chlieb vo vajíčku je obľúbený prakticky vo všetkých krajinách. Pôvodne toto jedlo slúžilo na to, aby ľudia využili starý chlieb, ktorý nechceli vyhodiť. Najskôr ho opekali nasucho na masti a chrumkavú hrianku potierali cesnakom. Neskôr ho pred opekaním namáčali do mlieka, aby zmäkol. Nakoniec začali na obaľovanie používať vajce.
- Na Slovensku ho voláme klasicky – chlieb vo vajci.
- Síce tiež na Slovensku, no na východe ho volajú bundáš.
- V Maďarsku ho poznajú pod podobným názvom ako východniari – bundáskenyér.
- A Nemci ho volajú Arme Ritter, čo v preklade znamená „chudobný rytier”.
V každej krajine existujú rôzne varianty tohto jedla, pričom základný princíp zostáva rovnaký – chlieb sa obalí vo vajíčku a vysmaží.
Aký chlieb použiť
O žiadnom chlebe sa nedá povedať, že by bol jednoduchý, bežný či obyčajný. Ako sme už viackrát spomenuli – chlieb je dar. Na účel tohto receptu však môžeme skonštatovať, že postačí ten najbežnejší, klasický zemiakovo-kváskový. Jeho prirodzenú chuť budú totiž ovplyvňovať ďalšie suroviny a prísady, ktoré pri týchto receptoch použijeme.
- Klasický chlieb vo vajci
Toto je najbežnejší recept, s akým sa môžete stretnúť. Jeho príprava vám zaberie skutočne len zopár minút. Množstvo ingrediencií prispôsobte vlastným potrebám a hladu.
Pripravte si:
- krajce chleba
- vajcia
- cesnak (podľa chuti)
- soľ
- olej
Postup:
- V miske rozšľahajte vajcia so štipkou soli a s prelisovaným cesnakom.
- Každý krajec chleba namočte z oboch strán do vajíčka.
- Opekajte na mierne rozpálenej panvici dozlatista z oboch strán.
Tip:
Vo všeobecnosti pri akomkoľvek recepte na chlieb vo vajci použite starší a trošku tvrdší chlieb – Ideálne dvoj- až trojdňový. Mäkký a čerstvý chlieb nasaje veľa vajca aj oleja a výsledok bude príliš vlhký a rozmočený.

2. Chlieb vo vajci so syrom a salámou
Trochu komplikovanejší, no mimoriadne chutný spôsob, ako pripraviť toto obľúbené jedlo.
Pripravte si:
- krajce chleba
- vajcia
- plátky syra (ideálne s nízkou teplotou topenia)
- plátky suchej salámy
- soľ
- olej
Postup:
- Rozšľahajte vajcia so štipkou soli a s cesnakom.
- Namočte chlieb do vajíčka a opražte ho z jednej strany.
- Súčasne s chlebom opekajte aj trvanlivú salámu.
- Chlieb otočte na druhú stranu a na už opečenú stranu položte opraženú salámu.
- Salámu prikryte plátkom syra a nechajte ho počas dopekania chleba roztopiť.
Tip:
Namiesto trvanlivej salámy môžete použiť aj šunku alebo šunkovú salámu. Saláma sa však dá lepšie opiecť, pustí viac šťavy a má výraznejšiu chuť.

3. Chlieb vo vajci s karamelizovanou cibuľkou, cesnakom a bylinkami
Tento recept si vyžaduje viac času. Nie je teda vhodný na hektické rána, keď sa ponáhľate alebo nestíhate. Ak si však naň nájdete chvíľku, rozhodne si pochutnáte.
Pripravte si:
- krajce chleba
- vajcia
- cibuľu
- strúčik cesnaku
- čerstvé bylinky (podľa chuti – tymian, pažítka, bazalka, oregano)
- olej
- soľ
- nastrúhaný parmezán alebo plátkový syr
Postup:
- Cibuľu nakrájajte na tenké pásiky, cesnak nasekajte nadrobno.
- Na panvici rozohrejte trochu oleja a restujte cibuľu na miernom ohni, kým nezmäkne a jemne neskaramelizuje.
- Pridajte cesnak a krátko ho opražte – len toľko, aby stmavol, no nezhnedol a nezhorkol. Medzitým rozšľahajte vajcia so soľou a nasekanými bylinkami.
- V bylinkovom vajíčku obaľte krajce chleba a dajte ich piecť.
- Najskôr opečte jednu stranu, potom otočte.
- Na opečenú stranu dajte skaramelizovanú cibuľu, posypte alebo prikryte syrom a chlieb dopečte.
Vychutnajte si to…
Karamelizovaná cibuľa dodá jedlu zaujímavú sladkastú chuť. Vďaka cesnaku a bylinkám, ktoré vytvoria krásnu vôňu, si ho vychutnáte doslova všetkými zmyslami.

Nenechajte sa obmedzovať – vymyslite si vlastný recept
Fantázii a kreativite sa pri tomto jedle rozhodne medze nekladú. Tak, ako ste použitím cibuľky dosiahli jemne sladkastú chuť, môžete docieliť aj pikantnú verziu. Skúste napríklad pridať feferónky alebo čili prášok priamo do vajíčka.
Recept si doplňte ďalšími surovinami, na ktoré práve dostanete chuť, alebo ktoré máte poruke v chladničke.
Môžete – nemusíte
Syr navrch nie je nevyhnutný. Ak ho však použijete, obloha pekne zostane na chlebíku zapečená a nebude z neho skĺzať.
V niektorých domácnostiach je zvykom pridať do vyšľahaného vajíčka trochu vody – buď preto, aby chlieb viac zmäkol, alebo aby sa spotrebovalo menej vajec.
Čo sa týka chleba…
Spomínali sme, že úplne postačí obyčajný zemiakový. Ak však máte radšej celozrnný, repkový alebo ľanový, pokojne použite aj tie. Semienka a rôzne zrniečka ešte viac umocnia a dotvoria váš chuťový zážitok z tohto jedla.
Máte aj vy svoj obľúbený variant tejto pochúťky?