V množstve mätúcich legislatívnych informácií je ťažké sa zorientovať. Vieme, že potrebujete mať istotu – najmä pokiaľ ide o jedlo a zdravie. V článku prinášame vyhlásenia od nás a od nášho dodávateľa múky. Chceme vás ubezpečiť, že naše produkty sú vyrobené výlučne zo slovenského obilia a múka je bez pridaného hmyzu.

Aby sa nezabudlo
V pekárni Brojo dlhodobo deklarujeme, že sme firmou, ktorá podporuje rozvoj regiónu a celého Slovenska. Pokiaľ je to možné, spolupracujeme s regionálnymi dodávateľmi. Ak to nie je možné, hľadáme ich v najbližšom okolí. V prípade obilia a múky je to pre nás maximálne jednoduché.
Slovenská republika je dlhodobo sebestačná v pestovaní pšenice a obilia všeobecne. Pestuje sa viac, než je skutočne spotrebované na Slovensku. Celý proces je prísne kontrolovaný. Začína sa kvalitou pôdy a pokračuje kontrolou vypestovanej pšenice a múky. Vzhľadom na to, že všetky naše produkty sú domáce, kontrola je jednoduchá a prehľadná.
Garancia kvality, neškodnosti a transparentnosti
Pôvod obilia sa dá vystopovať až ku konkrétnemu poľnohospodárskemu subjektu. Všetko obilie prechádza laboratórnou kontrolou, na základe ktorej sa určuje jeho kvalita a vystavuje certifikát. Na základe týchto certifikátov sa mlyn rozhodne, či pšenicu kúpi, alebo nie.
Vzorka z každého testu sa musí archivovať po dobu 1 až 2 mesiacov. Výsledky testov sa dlhodobo uchovávajú. Okrem toho sa vykonáva ďalšia krížová kontrola múky v nezávislom laboratóriu, ktorá potvrdzuje správnosť výsledkov kontroly kvality vykonanej v laboratóriu mlyna.
Vzhľadom na dostatok slovenského obilia sme schopní nakupovať múku výhradne z domáceho zdroja. A keďže sa zameriavame na regionálne produkty, presne to aj robíme. Náš dodávateľ je Mlyn Trenčan z Trenčianskej Turnej, ktorý nám poskytol nasledujúce stanovisko.

Pre vás vyplýva, že potraviny vyrobené v našej pekárni si môžete bez obáv kupovať a konzumovať. Obsahujú iba prírodné látky, ako je slovenská múka, voda, droždie, soľ a vitamíny. Okrem toho pridávame aj mak, orechy, čokoládu, škoricu a mnoho ďalších dobrôt. Zo zdravotného hľadiska sú naše výrobky úplne bezpečné.
Z Mlynu Trenčan aktuálne nakupujeme tieto typy:
- pšeničná múka chlebová T 650 – voľne ložená,
- pšeničná múka hladká špeciál T 512 – voľne ložená,
- ražná múka chlebová T 930 – voľne ložená,
- pšeničná múka graham T 1800 – 25 kg vrecia,
- pšeničná krupica hrubá – 25 kg vrecia.
Na všetky tieto typy múky máme k dispozícii certifikáty pôvodu aj kvality, ktoré môžeme v prípade potreby poskytnúť.
Ako je to s hmyzom?
Hmyz sa vo všeobecnosti považuje za potravinu budúcnosti a o jeho využití sa hovorí už dlhú dobu. Nejde o žiadnu novinku. V mnohých krajinách sveta sa bežne konzumuje a EÚ schválila štyri druhy, ktoré je možné bezpečne pridávať do potravín.
Pokiaľ ide o potraviny, EÚ má vypracované štandardy, ktoré patria medzi najbezpečnejšie a najprepracovanejšie na svete. Každý výrobca musí uvádzať zloženie, výživové hodnoty a prídavné látky vo svojich výrobkoch, vrátane hmyzu. Ak je prítomný v potravinách, musí byť uvedený na etikete aj s jeho prípadnými možnými zdravotnými rizikami a komplikáciami. V prípade hmyzu ide najmä o alergie.
Všetky tieto informácie musia byť jasné a zrozumiteľné. Podľa bližšie špecifikovaných nariadení nesmú byť uvedené v latinčine alebo inom cudzom jazyku, ale v takom, ktorému konzument potravín rozumie. V našom prípade je to slovenčina. Zákazník si tak môže sám zvoliť, či si produkt kúpi, alebo nie. EÚ nikoho nenúti, aby jedol hmyz alebo potraviny z neho vyrobené.
Sami si uvedomujeme, že nariadenia EÚ nie sú vždy úplne jasné a správne komunikované. Pokiaľ ide o výrobky Brojo, môžete byť pokojní. U nás sa používa iba čistá slovenská múka – bez pridaného hmyzu.

Používame iba slovenskú múku zo slovenského obilia
(foto: unsplash.com)
Kde sa dozviete, čo obsahujú naše výrobky?
Pri balených potravinách je to jednoduché – zloženie je súčasťou balenia. Pri nebalených výrobkoch posielame k odberateľovi do každej prevádzky príslušný dokument, ktorý je k dispozícii na nahliadnutie. Konečný spotrebiteľ v ňom nájde nasledujúce informácie:
- názov produktu,
- adresu výrobcu,
- krajinu pôvodu,
- zloženie,
- výživové hodnoty,
- alergény.
Dokument obsahuje všetky potrebné informácie, rovnako ako pri balených produktoch, a umožňuje zákazníkovi urobiť rozhodnutie, či je daný výrobok pre neho vhodný.
Tip
Legislatíva umožňuje obchodníkom pri umiestňovaní informácií o nebalených potravinách určité variantné riešenia. Ak teda nenájdete všetky požadované údaje, ktoré vás zaujímajú, kontaktujte personál predajne. Na vaše vyžiadanie je povinný ich predložiť.
Brojo garancia: Múka bez hmyzu
V časti verejnosti rezonuje tvrdenie, že Európska únia prikazuje výrobcom používať v múke chrobáky, červy, prípadne iné živočíšne náhrady. Nie je to pravda. EU to síce povoľuje, ale neprikazuje. Nás ani vás sa to teda nijako netýka.
Brojo je pekáreň s dlhoročnou tradíciou. Vážime si našich zákazníkov a prinášame im produkty z lokálnych surovín od overených dodávateľov, s ktorými máme pevné vzťahy založené nielen na testoch a certifikátoch, ale predovšetkým na dôvere.
Dúfame, že rovnako ako dôverujeme my našim dodávateľom, dôverujete aj vy nám. Môžete mať stopercentnú istotu, že vás nesklameme. Naša povesť ako zodpovedného partnera je pre nás dôležitá. Vy, naši zákazníci, ste však pre nás najdôležitejší.




Najnovšie články:
- Brojo pomáha a prináša radosť aj na fašiangy Fašiangy sú akcie plné radosti, veselosti, zábavy a dobrého jedla. Tam, kde je jedlo, pekáreň Brojo nemôže chýbať.
- Brojo výrobky si kúpite v predajniach COOP Jednota ČadcaNašim partnerom dodávame čerstvé, chutné a voňavé pečivo, ktoré zákazníci milujú. Chcete aj vy domáce pekárenské výrobky? Ozvite sa.
- Brojo garancia: Pečieme iba zo slovenskej múkyPečieme výhradne zo slovenskej múky. Chcete dôkaz? Nájdete ho v článku.
- Ani vám sa voňavý domáci chlieb nikdy nepreje?Má tisíce rokov. Domáci chlieb je jedna z mála potravín, ktorá sa nikdy nezunuje a bude chutiť stále. Viete prečo?
- Brojo je spoľahlivým partnerom aj zamestnávateľom: Máme to potvrdenéV indexe daňovej spoľahlivosti sme opäť postúpili o kúsok vyššie. Ako sme na tom aktuálne? Prezradíme vám v článku.